Jak dobrać wino do potraw?
Praktyczny przewodnik dla restauratorów i gości
Dobrze dobrane wino potrafi podnieść rangę każdej potrawy, wydobyć z niej nowe nuty smakowe i stworzyć niezapomniane kulinarne doświadczenie. Właśnie dlatego coraz więcej restauracji i hoteli dba nie tylko o kartę win, ale i o umiejętność ich łączenia z menu.
Dla tych, którzy chcą zrozumieć podstawy food & wine pairingu, przygotowaliśmy praktyczny przewodnik – idealny do codziennego wykorzystania przez restauratorów, sommelierów i gości, którzy cenią świadome wybory.
Podstawowe zasady łączenia wina z jedzeniem
1. Zasada równowagi
Wino nie może przytłaczać potrawy i odwrotnie. Lekkie dania = lekkie wina, cięższe dania = wina z większą strukturą.
2. Zasada podobieństwa lub kontrastu
- Podobieństwo: kremowy sos + wino z nutą beczki (np. Chardonnay)
- Kontrast: tłuste danie + wytrawne, kwasowe białe (np. Solaris)
3. Zasada regionu
To, co rośnie razem, dobrze smakuje razem – klasyka, która działa także lokalnie. Wina z Winnicy Aris doskonale komponują się z daniami kuchni polskiej i regionalnej.
Praktyczne przykłady łączenia dań z winami Aris
Poniżej kilka gotowych zestawień, które sprawdzą się w karcie każdego nowoczesnego lokalu.
Deska serów i przystawki zimne
Polecane wino: Aris Solaris 2023
Wytrawne, aromatyczne białe wino z wyraźną kwasowością. Świetnie komponuje się z serami dojrzewającymi, serami z koziego mleka i oliwkami.
Idealne na start wieczoru lub do lunchowego zestawu z tapenadą i pieczywem.
Ryby i owoce morza (dorsz, sandacz, krewetki)
Polecane wino: Aris Johanniter 2023
Lekkie, świeże, z nutą cytrusów – doskonałe do dań z białych ryb, ceviche, a także do dań z masłem i koperkiem.
Idealne do restauracji nad jeziorami, z sezonowym menu.
Dania drobiowe, kuchnia fusion
Polecane wino: Aris Hibernal 2022 (z delikatną beczką)
Harmonijny profil z delikatnymi nutami tropikalnych owoców i wanilii z beczki. Świetny wybór do kurczaka w sosie śmietanowym, risotta z kurkami, azjatyckich potraw z mango.
Wino wszechstronne – goście je zapamiętają.
Wołowina, grill, dania z czerwonym mięsem
Polecane wino: Aris Regent 2022
Pełne, wyraziste, z wyczuwalną taniną. Idealne do steków, burgerów z serem pleśniowym, gulaszy i mięsnych sosów.
Świetne do sezonowej oferty grilla lub dań z pieca.
Dania wegetariańskie, makarony, risotto
Polecane wino: Aris Rondo Rose 2023
Półwytrawne, z nutą truskawek i malin. Orzeźwiające i uniwersalne. Idealne do dań z pomidorami, zapiekanek, makaronów z warzywami.
Dla gości, którzy chcą lekkiego, ale wyrazistego akcentu w kieliszku.
Desery, ciasta, owoce
Polecane wino: Aris Solaris Late Harvest (wino deserowe)
Naturalnie słodkie, z nutą moreli i miodu. Doskonałe do sernika, deserów z białą czekoladą, a także jako dessert wine solo.
Hit degustacji i wieczornych kolacji. Goście często zabierają je ze sobą.
Wsparcie dla branży HoReCa
Winnica Aris wspiera swoich partnerów nie tylko produktami, ale i wiedzą:
- Szkolenia z food & wine pairingu dla zespołu
- Opisy win i rekomendacje dań do kart menu
- Degustacje dla personelu i gości
- Współtworzenie kart win dopasowanych do stylu kuchni